Prostor pro Bistro Fichtl

Jsou to dva měsíce, co jsme otevřeli náš podnik Bistro Fichtl ve Vernéřově. Nepočítám se příliš mezi „sluníčkáře“, tak to vezmu polopaticky. Otevřít nový podnik je všechno, jen ne to, co jste si mysleli, že to bude.

Mít kavárnu nebo bistro jsem chtěla dlouho a před dvěma lety jsme se pustili do příprav. Přesně tak, před dvěma lety. Začali jsme projektovat, papírovat, vymýšlet koncept. V únoru 2020 se začalo stavět, během roku se dodělával interiér. Řešila jsem každý detail, každou barvu, která se v interiéru objeví, od poliček, přes talíře až po skleničky. V rukou jsme obrátili téměř každý kámen, aby z nich vznikly skalky a záhony. Sázeli jsme stromy. Bez skrupulí říkám, že jsem velmi pyšná na místo, které jsme vytvořili. Proto je mottem Bistra Fichtl „místo, které chcete zažít“. Místo a jeho genius loci jsou jednou z deviz podniku. Sehnala jsem staré fotografie ještě před zbouráním původního německého objektu, který na místě bistra stával, abychom připomněli časy minulé a propojili je se současností.

Každopádně v den otevření jsem byla vržena do neutichajícího víru, který gastro podnik představuje. Pečení, vaření, objednávky, shánění personálu. Pokud uvažujete o svém vlastním podniku, rozhodně o něm nejde smýšlet tak, že za vás práci udělá někdo jiný. Takový podnik musíte tvořit sami a vytrvat, jako hrdý Budžes. Až provoz ukáže, kolik detailů jste nedomysleli.

Musela jsem si rozmyslet, na kterých věcech z konceptu, který jsem měla vymyšlený, budu dál trvat, a které musím opustit. Třeba proto, že po nich není poptávka. Musela jsem se naučit, jak se nesesypat z toho, že všechno není dle mých představ a řídit se tím, že všechno nezvládnu sama, ale že musím něco nechat i na ostatních, protože „buďto to nebude vůbec, a nebo to bude tak, jak to co nejlépe zvládne někdo jiný“ (parafrázuji Lelí Hnidákovou z knihy Velký sen o malém dortíku).

Myslím, že jsem stále ještě nenašla tu nejideálnější polohu, ve které by měl podnik být. Možná, že s jejím hledáním nikdy neskončím, a bude se prostě měnit tak, aby byl co nejlepší, budu pořád hledat nové věci, abychom měli co nabídnout. Stojí to sice velké úsilí, ale zač bychom potom jinak stáli. Stali bychom se vlastním pomníkem.