O tom, jaké to je být gastrosexuál
Celý den myslíte na jídlo? Máte hlad, ale než abyste jen tak kousli do suchého rohlíku, pošilháváte po něčem vytříbenějším pro svůj jazýček? Tak to jste gastrosexuál. I já jím jsem. Zcela příhodný je k tomu stejnojmenný refrén písničky od Wohnoutů:
Do příboru se ošatím a nebude mi zima,
stříknu pivo na rukávy a kolu do gatí,
vzít si boty z kaviáru není volovina,
na léto si pak uvařím šaty koprový.
Skvělá parodie na všechny gastrosexuály, kteří si myslí, že jsou víc než ostatní. Upřímně nemám ráda všechny ty jídelní lístky v restauracích s crazy názvy, kde místo vývar píší consommé, zelenina julienne, omáčka demi-glace, rybí ceviche. Cheese cake nebo čokoládová ganache se už všem dostaly dostatečně pod kůži, ale co se pokusit nazývat věci/jídla, pravými jmény. Potom by byla gastronomie zase o trochu srozumitelnější. Bylo by fajn vymazat i názvy jídel jako katův šleh, žahour, myslivecká bašta. Být prostě o trochu víc true, aby čeština v menu byla zase cool a všichni byli happy. Psát polévka se zeleninou krájenou nadrobno, omáčka ze silného vývaru, ryba naložená v citrusech, tvarohový dort a smetanová čokoládová poleva. Být gastrosexuálem v dnešní době zkrátka není jednoduché. Přikládám foto dobrůtek, které u nás od jara budete moci ochutnat. Díky za Váš feedback 😉