O pečení podle Maršálka

Jestli mi nějaké recepty zaručeně fungují, tak jsou to ty od cukráře Maršálka, porotce pořadu Peče celá země.  Potěšila mě jeho kniha Moderní česká cukrařina, která vycházela v době, kdy jsem si sama dodělávala odborné vzdělání v oboru cukrář. Každý jeho recept má svůj krátký příběh, který je ódou na sladké. Třeba o dezertu z křehkého těsta s meruňkami, mákem a pistáciemi píše: „Kombinace českého máku s exotickými pistáciemi, doplněná mandlovým pečeným krémem frangipane s nakyslými meruňkami je opojná. Snadno se na ni získává závislost…“. A celá jeho kniha je skutečným návratem k cukrařině, jak má být, a také k cukrařině, kterou si nekoupíte „za dvacku“. Vyzkoušela jsem z této knihy snad všechny recepty, ale nejvíc mě dostal zlatý pařížský dort, griliášové tyčinky s levandulí nebo marokánky, které jsem si tvarově upravila k obrazu svému.

Před Vánoci vyšla jeho další kniha Moje sváteční pečení, kterou jsem nadělila sama sobě pod stromeček.  Nátřesk vánočního cukroví a také dalších specialit. Musím si zapsat do diáře, že z knihy ještě zkusím Pastel de nata, který jsem ochutnala v té nejpůvodnější podobě přímo v Lisabonu, třeba se mi podaří v něm zachytit tu atmosféru. Už jsem zkoušela Pandoro s bílou čokoládou (uvidíte v galerii) a je to vážně pochoutka. A také mocca cukroví.

Ve špatném pořadí se nakonec chci dostat k přečtení Maršálkovy prvotiny Péct, milovat a žít. Co víc k tomu dodat, životní to moudro: Péct, milovat a žít.