Co nám rok dal a vzal

Na konci roku si nemohu odpustit menší bilancování. Vlastně se na něj chystám delší dobu.

Bistro Fichtl jsme otevírali v polovině dubna 2021 a byla to smršť, kterou jsme nečekali. Proto to, říkám otevřeně, také někdy drhlo a ve čtyři odpoledne nebylo co prodávat. Mít vlastní kavárnu je snem mnoha lidí, a pokud nejste z gastra, tak nevyhnutelně narazíte na spoustu drobností, se kterými jste nepočítali. Třeba že vzít si volno, je velký nadstandard. Že často nevíte kolik, čeho a kdy. Že předpovídat nějaký algoritmus návštěvnosti je téměř nemožné. Že se nemůžete spolehnout jen na sebe, ale také na své zaměstnance. Že tisíc lidí znamená tisíc chutí. A že to není byznys pro perfekcionisty 😊

U toho posledního se možná zastavím. Co činí gastro podnik naprosto perfektním? Je to michelinská hvězdička. V nadsázce. Mám tím na mysli fakt, že aby bylo všechno perfektní, musí k tomu být sto rukou, které celé soukolí drží pohromadě. Dokonalá příprava, dokonalý plating, servis dokonalá obsluha. A tohle všechno je důvodem, proč jsou michelinské restaurace tak drahé.

Nicméně všeobecně se asi budeme muset smířit s tím, že jít do restaurace nebo kavárny bude více či méně do budoucna luxus. Inflace táhne nahoru ceny surovin i mzdy, a tím pádem i sumu, kterou vydáte za kafíčko, zákusek nebo meníčko. Na druhou stranu to není úplně málo, když to někdo udělá za vás, když někdo vytvoří prostor, kde si můžete sednout, popovídat, popít a uspokojit chuťové buňky. To není pouhopouhá obhajoba zdražování, to je prostě fakt, a možná na tom lze najít i něco pozitivního – že nebudeme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. Já si takový závazek dávám do příštího roku. Nekupovat zbytečnosti (radši jedno kvalitní triko, než deset hadrů), připlatit si za kvalitu (radši jedna dobrá večeře, než 5 návštěv fastfoodu), ve finále prostě nemrhat věcmi, potravinami, ani energií.

Když jsme otvírali, dostali jsme od kamarádů postavičku darumana, kterému jsme měli vybarvit druhé oko, jakmile dosáhneme toho, co jsme chtěli. Ještě tam nejsme, ještě je co zlepšovat, a to je náš závazek do nového roku. Pokud se to povede, tak to oko vybarvím.

Krásný rok 2022!