Kniha = bohatství

Ideálně strávený den je den s knihou. Přečtená kniha je něco, co vám nikdo nevezme. Je to tak, kniha je skutečné bohatství a nenapadá mě mnoho jiných věcí, u kterých by platilo to samé. Láska? Peníze? Úspěch? Cokoliv z toho může být v jediném okamžiku rozmetáno na kusy.

Co nám rok dal a vzal

Mít vlastní kavárnu je snem mnoha lidí, a pokud nejste z gastra, tak nevyhnutelně narazíte na spoustu drobností, se kterými jste nepočítali. Třeba že vzít si volno, je velký nadstandard. Že často nevíte kolik, čeho a kdy. Že předpovídat nějaký algoritmus návštěvnosti je téměř nemožné. Že se nemůžete spolehnout jen na sebe, ale také na své zaměstnance. Že tisíc lidí znamená tisíc chutí. A že to není byznys pro perfekcionisty 😊

#SecretDiaryofHousewife a #bistrofichtl

My, čili Foodie, jsme s menší časovou sekyrou (těžce se vstávalo po několikahodinovém žvanění o jídle) začaly v sobotu ráno vařit a péct. Výběr menu nechala Evča na mě, a já zvolila první republiku. Ona přihodila nápad udělat prvorepublikové paštičky z listového těsta s lososem a tvarohovou náplní, které milovala Adina Mandlová. Foto vytvořila @MarčaŠtadlmajer s @JuliusHudec, díky za ně, zdá se mi, že nejsou strojené a vystihují náladu dne. Evi, nechceš se přistěhovat k nám na divoký západ? Myslím, že bychom byly dobrý tandem ♥

Prostor pro Bistro Fichtl

Myslím, že jsem stále ještě nenašla tu nejideálnější polohu, ve které by měl podnik být. Možná, že s jejím hledáním nikdy neskončím, a bude se prostě měnit tak, aby byl co nejlepší, budu pořád hledat nové věci, abychom měli co nabídnout. Stojí to sice velké úsilí, ale zač bychom potom jinak stáli. Stali bychom se vlastním pomníkem.

O receptech pro zoufalé manželky

Mistři cukráři haní Ameriku za to, že nám přináší jen hrnkové recepty, a přitom Amerika nás učí, jak být tou správnou „zoufalou manželkou“. Tou, co má pořád napečeno, naklizeno, děti jako ze škatulky, perfektní outfit a make-up. Takže jak to má zoufalá manželka udělat, když chce vyfiknout nějaký ten cukrářský majstrštyk, aniž by nebyla v deset večer absolutně sedřená? Děti řvou, v kuchyni bordel, řasenka rozmazaná…
pandoro_3

O pečení podle Maršálka

Jestli mi nějaké recepty zaručeně fungují, tak jsou to ty od cukráře Maršálka, porotce pořadu Peče celá země. Potěšila mě jeho kniha Moderní česká cukrařina, která vycházela v době, kdy jsem si sama dodělávala odborné vzdělání v oboru cukrář. Každý jeho recept má svůj krátký příběh, který je ódou na sladké.

O tom, jaké to je být gastrosexuál

Upřímně nemám ráda všechny ty jídelní lístky v restauracích s crazy názvy, kde místo vývar píší consommé, zelenina julienne, omáčka demi-glace, rybí ceviche. Cheese cake nebo čokoládová ganache se už všem dostaly dostatečně pod kůži, ale co se pokusit nazývat věci/jídla, pravými jmény. Potom by byla gastronomie zase o trochu srozumitelnější.
linecky_dort

O lineckém

Linecké je lahodné, krásně voní a dá se připravovat na milion způsobů. Já jsem udělala variaci na koláč z lineckého podle cukráře Josefa Maršálka, a to se švestkami a vanilkovým krémem a do těsta jsem dala místo mandlí pekanové ořechy. Potom jsem udělala „falešný“ Linzer Torte, mřížkový koláč, podle německé blogerky Sallys. Nakonec koláčky z prvorepublikové cukrářské knihy od Josefa Reimanna s mandlemi, meruňkami a pistáciovým krémem s fialkou.

O dortech

U dortů jsem začínala. Není na tom vlastně nic těžkého. Upéct korpus, vyšlehat krém z mascarpone, přidat ovoce, nějakou polevu, a je to. Skoro každá máma někdy upekla dort pro své dítě k narozeninám.

O věnečkách

Odpalované těsto je oříšek. Tedy ne doslova. Nejvíc asi známe odpalované těsto v podobě věnečků a větrníků. Když jsem začínala, pekla jsem ho nejmíň na desetkrát, než se mi povedlo, aby byl korpus propečený, dostatečně nafouknutý, zvenku křupavý, uvnitř vláčný, ale ne mazlavý. Hmota z mléka, másla, mouky a trošky soli se musí v kastrůlku správně „odpálit“, aby to bylo ono. Tam ten problém začíná.